1) O le a le mea e fai ai Popcorn Pop?O fatu ta'itasi o popcorn o lo'o i ai se matau'a vai o lo'o teuina i totonu o se li'o masoa vaivai.(O le mea lena e manaʻomia ai le popcorn e aofia ai le 13.5 pasene i le 14 pasene le susu.) O le masoa vaivai o loʻo siʻosiʻomia e le fatu i fafo malō.A o vevela le fatu, o le a amata ona faʻalauteleina le vai, ma faʻateleina le mamafa i le masoa malo.Mulimuli ane, o lenei mea malo e tuʻuina atu, ma mafua ai le popcorn e "pa".A o pa le popcorn, o le masoa vaivai o lo'o i totonu o le popcorn e fa'afefe ma pa, ma liliu ai le fatu i totonu i fafo.O le ausa o loʻo i totonu o le fatu ua faʻasaʻoloto, ma le popcorn ua oso!

 

2) Ituaiga o Popcorn Kernels: O ituaiga autu e lua o fatu popcorn o le "butterfly" ma le "mushroom".O le fatu pepe e lapopoa ma fulu ma le tele o "apaau" o loʻo faʻaoso mai fatu taitasi.Buttefly kernels o le ituaiga sili ona taatele o popcorn.O le fatu mushroom e sili atu le mafiafia ma faʻapipiʻi ma e foliga pei o se polo.O fatu mushroom e lelei atoatoa mo faiga e manaʻomia ai le mamafa o le taulimaina o fatu e pei o le ufiufi.

 

3) Malamalama Fa'alautele: O le su'ega fa'alautele pop e faia ma le Cretors Metric Weight Volumetric Test.O lenei su'ega ua iloa o le tulaga masani e le alamanuia popcorn.MWVT ole fua ole kupita senitimita o sana pa'u i le 1 kalama o sana e le'i pa'u (cc/g).O le faitauga o le 46 i luga o le MWVT o lona uiga o le 1 kalama o sana e le'i pa'u e liua i le 46 kupita senitimita o saga pa'u.O le maualuga o le numera MWVT, o le tele foi lea o le voluma o sana pa'u i le mamafa o sana e le'i pa'ia.

 

4) Malamalama i le lapopoa o le Kernel: O le tele o le Kernel e fua ile K/10g po'o fatu ile 10 kalama.I lenei su'ega e 10 kalama o popcorn e fuaina ma faitau fatu.Ole maualuga ole numera ole fatu ole la'ititi ole lapo'a ole fatu.O le fa'alauteleina o popcorn e le'o fa'aaafia sa'o ile tele ole fatu.

 

5) Le Tala'aga o Popcorn:

· E ui atonu na afua mai popcorn i Mekisiko, ae na tupu i Saina, Sumatra ma Initia i tausaga aʻo leʻi asiasi Columbus i Amerika.

· E lē malamalama i tala a le Tusi Paia e uiga i “saito” o loo teuina i totonu o pyramid o Aikupito.O le “sana” mai le Tusi Paia atonu o le karite.O le mea sese e sau mai le suia o le faaaogaina o le upu "sana," lea na faʻaaogaina e faʻaalia ai le saito e sili ona faʻaaogaina o se nofoaga patino.I Egelani, o le “sana” o le saito, ma i Sikotilani ma Aialani o loo faasino atu le upu i oats.Talu ai o le saga o le "sana" masani a Amerika, na ave ai lena igoa - ma tausia i aso nei.

· O le poleni sana e sili ona leva e iloa e tau le iloa le eseesega mai le pollen sana i aso nei, pe a fua i le 80,000 tausaga le matua na maua i le 200 futu i lalo o le Aai o Mekisiko.

· E iai le talitonuga o le fa'aaogaina muamua o saga vao ma vave fa'ato'a fa'ato'a fa'atosina.

· O taliga tuai o popcorn na maua na maua i le Bat Cave o le itu i sisifo o le ogatotonu o Niu Mekisiko i le 1948 ma le 1950. E amata mai i le laʻititi nai lo le pene e tusa ma le 2 inisi, o taliga tuai o le Peʻa e tusa ma le 5,600 tausaga.

· I tuugamau i le talafatai i sasaʻe o Peru, na maua ai e tagata suʻesuʻe fatu o popcorn pe tusa ma le 1,000 tausaga le matutua.O nei saito ua matua fa'asaoina lelei ma o le a latou oso pea.

· I le itu i sautesisifo o Iuta, na maua ai se fatu popcorn e 1,000 tausaga le matua i totonu o se ana mago sa nofoia e tagata na muamua atu i Initia Pueblo.

· O se fagu falelauasiga a Zapotec na maua i Mekisiko ma e lata mai i le 300 TA o loʻo faʻaalia ai se atua Saito ma faʻailoga e fai ma sui o popcorn anamua i lona ulu ulu.

· Pope popcorn anamua - vaʻa papaʻu ma se pu i luga o le pito i luga, o se au e tasi e teuteuina i nisi taimi i se faʻatagata faʻatagata e pei o se pusi, ma o nisi taimi e teuteuina i mamanu lolomi i luga o le vaʻa atoa - ua maua i le itu i matu o le talafatai o Peru ma aso. toe fo'i i le Aganu'u Mohica a'o le'i-Incan pe tusa o le 300 TA

· O le tele o popcorn mai le 800 tausaga talu ai sa faigata ma pa'epa'e.O fatu lava ia na fai si maunu.E oo lava i aso nei, o savili i nisi taimi e agi mai ai oneone toafa mai tanuga anamua, ma aliali mai ai fatu o saga pape e foliga fou ma paʻepaʻe ae ua tele senituri ua leva.

· E oo ane i le taimi na amata ai ona nofoia e Europa le “World New World,” ua salalau atu popcorn ma isi ituaiga sana i ituaiga uma o Amerika i Amerika i Mātū ma Saute, seʻi vaganā ai i vaega pito i matu ma le itu i saute o konetineta.E sili atu i le 700 ituaiga o popcorn sa totoina, e tele poppers tetele na faia, ma popcorn sa ofuina i lauulu ma faataamilo i le ua.Sa i ai fo'i se pia popcorn ua fa'amama tele.

· Ina ua faatoa taunuu Columbus i West Indies, sa taumafai tagata o le atunuu e faatau atu popcorn i lana auvaa.

· I le 1519, na maua ai e Cortes lana vaaiga muamua i popcorn ina ua ia osofaʻia Mekisiko ma faʻafeiloaʻi ma le au Aztec.O popcorn o se mea'ai taua mo tagata Aztec Indians, na latou fa'aaogaina fo'i popcorn e fai ma teuteuga mo fa'auluuluga, asoa ma teuteuga i fa'atagata o latou atua, e aofia ai Tlaloc, le atua o saga, timu ma fua.

· O se tala faa-Sepania i le amataga o se sauniga e faamamaluina ai atua Aztec o ē na vaavaaia tagata faifaiva e faapea: “Na latou faataapeapeina i ona luma o saito mago, e taʻua o le momochitl, o se ituaiga o sana e pa pe a mago ma faailoa atu mea o i ai ma foliga mai o se fugālaau papaʻe. ;sa latou fai mai o uato’a ia ua tuuina atu i le atua o vai.”

· I le tusiaina o Initia Peru i le 1650, fai mai le Spaniard Cobo, “Latou te taoina se ituaiga sana seia pa.Latou te taʻua o le pisancalla, ma latou faʻaaogaina e fai ma mea faʻafefete."

· Na lipotia mai e le au suʻesuʻe muamua a Farani i le itulagi o Great Lakes (e tusa o le 1612) e faapea o le Iroquois na fafaguina popcorn i totonu o se ipu omea ma oneone vevela ma faʻaaogaina e fai ai supa popcorn, faatasi ai ma isi mea.

· Na faʻafeiloaʻi le au Peretania i le popcorn i le Tausamiga Faʻafetai muamua i Plymouth, Massachusetts.O Quadequina, le uso o le alii sili o Wampanoag Massasoit, na ia aumaia se taga pa'u tia o saga i le faafiafiaga o se meaalofa.

· O tagata Amerika Amerika latou te aumaia popcorn "meaʻai" i fonotaga ma le au Peretania o se faailoga o le agalelei i le taimi o feutagaiga filemu.

· Sa tufaina e tina nofofale le popcorn ma le suka ma le kulimi mo le 'aiga o le taeao - o le saito muamua o le taeao "faafefeteina" na 'ai e tagata Europa.O nisi o le au kolone na latou sasaina sana e faaaoga ai se pusa u'amea manifinifi lea e taamilo i luga o se au i luma o le tafu afi e pei o se fale squirrel.

· Popcorn sa lauiloa tele mai le 1890s seia oo i le Great Depression.Sa masani ona mulimulitaia e le au faatau i luga o le alatele le motu o tagata, ma tulei le ausa po o le kesi popers i faleoloa, paka ma faaaliga.

I le taimi o le Pa'u o le Tamaoaiga, o popcorn i le 5 po o le 10 sene i le taga o se tasi lea o nai mea taugata e mafai ona gafatia e aiga.E ui ina le manuia isi pisinisi, ae na manuia le pisinisi popcorn.O se tagata fai tupe i Oklahoma na gau ina ua le manuia lana faletupe na faatauina se masini popcorn ma amata ai se pisinisi i se tamai faleoloa lata ane i se fale faafiafia.Ina ua mavae ni nai tausaga, sa lava tupe na maua e lana pisinisi popcorn e toe faatau ai le tolu o faatoaga na leiloa.

· I le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, na auina atu ai le suka i fafo mo fitafita a Amerika, o lona uiga ua le toe tele le suka i Amerika e fai ai lole.Faʻafetai i lenei tulaga e le masani ai, na 'ai e tagata Amerika faʻatolu le tele o popcorn e pei ona masani ai.

· Na pa'ū le popcorn i le amataga o le 1950, ina ua lauiloa le televise.Na faaitiitia le auai i fale tifaga ma, faatasi ai ma le taumafa popcorn.Ina ua amata ona 'ai e tagata lautele popcorn i le fale, o le sootaga fou i le va o le televise ma popcorn na mafua ai le toe faʻaleleia o le lauiloa.

· Microwave popcorn - o le fa'aaogaina muamua o microwave fa'avevela i le 1940s - ua uma ona fa'amauina mo le $240 miliona i le fa'atauga fa'aletausaga a le US popcorn i le 1990s.

· Tagata Amerika i aso nei o loʻo faʻaaogaina le 17.3 piliona quarts o popcorn popcorn i tausaga taʻitasi.Ole averesi Amerika e 'ai ile 68 quarts.


Taimi meli: Apr-06-2021